Back to All Events

Berättandet som förändrande kraft

 

Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM

Pris: 150 kr

Anmälan

Vi lever i en tid där vi förväntas berätta om oss själva, inte minst i sociala medier. Men hur berättar vi egentligen? Hur bra är vi på att förstå berättelserna om oss själva och på att verkligen lyssna på andra? Denna kväll handlar om den förändrande kraft som berättandet och lyssnandet kan ha, om man ger det den tid och uppmärksamhet som behövs.

Kvällen inleds med en föreläsning där Helena Kallner och Siri von Malmborg belyser kraften som finns i det muntliga berättandet, både hos avsändare och mottagare. Därefter får vi prova att berätta och lyssna aktivt under kunnig handledning av Helena Kallner.

Under föreläsningen för du ta del av:

· En podd om kärleksberättelser. Siri von Malmborg berättar om hur det är att ta del av människors personliga historier och illustrerar med exempel ur sin podd Hjärtslag.

· Helena Kallner introducerar till Berättandet och lyssnandet som förändrande kraft – hur du genom att berätta eller lyssna aktivt upptäcker historien om dig själv. Vad berör dig? Vad är viktigt? Hur påverkar det dina val i livet?

Workshopen handleds av Helena, där vi i mindre grupper får öva på att både berätta och lyssna – och träna på att ta emot en berättelse och vad den väcker i oss.

Föreläsarna:

Radiojournalisten och poddaren Siri von Malmborg har i sin podd Hjärtslag tagit del av människors berättelser om kärleksrelationer. Uppriktiga berättelser utifrån temat ”Det är dig jag vill ha”, som visserligen innehåller romantik men även drama, svårigheter, gråt och kanske år av väntan. I sitt arbete har hon fått insikt i hur det kan förändra för en person att formulera och dela med sig av att muntligt berätta om sitt liv. På samma sätt har det betydelse för henne som lyssnare.

Även för gestaltterapeuten Helena Kallner går berättandet som en röd tråd. Hon har särskilt intresserat sig för metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?

Metoden Public narrative, self, us and now har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government.

Helena Kallner skapar sammanhang där människor samlas för att öva på sitt berättande, sitt lyssnande och på att förstå sig själv och upptäcka sina värderingar och hur de påverkar små och stora val man gör i livet.

Relational Storytelling

Helena Kallner arbetar efter metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?

Inspirationsmodell

Metoden bygger på Relational Storytelling, 'Public narrative, self, us and now' som har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government. användes bl. a i Barack Obamas valkampanj för att väcka väljarnas personliga engagemang, Metoden syftar till att göra oss mer medvetna om hur vi lever våra värderingar, och hur vi genom att dela våra personliga berättelser kan öka vår känsla av sammanhang och gemenskap och påverka den stora berättelsen om vår samtid.

Earlier Event: March 5
Study & Connect